Hoppa till inehållet

Postgatan 1914

Bilar står parkerade utmed Postgatan år 1914.

Postgatan i brytningstider. Ett hästdraget ekipage kommer mot oss medan tre bilar står parkerade längs med Göteborgs Handels- och Sjöfartstidnings lokaler i Västra Nordstan. En gammal kärra, där tidningsbuntar börjat lastas, är inklämd mellan bilarna.

Bilden skildrar även andra pågående förändringar. Den omfattande utvandringen till Nordamerika hade präglat gatans kultur och verksamheter sedan ett halvsekel då emigranter passerade på väg från centralstationen till kajen vid packhusplatsen för att ta sig vidare till Nordamerika. Efter den tredje stora svenska emigrantvågen i början av 1900-talet minskade utvandringen kraftigt under 1910-talet då denna bild är tagen, inte minst på grund av första världskrigets utbrott, för att sedan så småningom upphöra.

Människorna i bilden väcker frågor. Vad funderar pojken på, han som nyfiket tittar fram mot kameran bakom suffletten till höger? Vem är den lilla flickan vid lastbilen längre ner på gatan? Och herren i vit hatt och något för stor kostym till vänster i bild, väntar han på något eller någon? Vad har han i fickan? Har han valt denna coola pose på grund av fotografens närvaro?

Bilden är odaterad men innehåller ledtrådar som gör att vi kan söka information om tidpunkten. I fordonsregistret infördes nummer O359 i början av maj 1914 kopplat till Renault-bilen i bilden. Den andra synliga registreringsskylten tillhörde från 1911 den Delahaye-modell som här står på Postgatan. Registreringshandlingarna berättar även om färger i detta svartvita fotografi. De båda bilarna uppges ha varit röd- och gulmålade. De tillhörde taxiföretaget Göteborgs hyrverk. Bara femton år tidigare hade företaget cirka 400 hästar i tjänst. Bilarna kom snabbt att ta över och 1914 upphörde man helt med hästdroskor. Från april 1916 kom registreringsnummer O153 istället att tillhöra en av Statens Järnvägars lastbilar. Så bilden kan vara tagen tidigast i maj 1914 och senast i april 1916.

Skuggornas avstånd och vinklar avgörs av hur högt solen stod på himlen, vilket indikerar vilka dagar på året bilden kan vara tagen. Beräkningar av Lars Bråthe, Tekn dr, visar att det är eftermiddag och sommar, sannolikt några veckor från sommarsolståndet.

Genom att zooma in på kärrans tidningsbuntar går det i stora drag se övre halvan av numrets första sida. Ingen text är urskiljbar, men två tydliga mörka fält ger karaktär åt sidans grafiska form. Efter att ha sökt igenom och visuellt jämfört Handelstidningens förstasidor under sommarmånaderna 1914 och 1915 kunde vi konstatera att endast ett nummer kan vara det som ligger på kärran. Med rätt datum går det att med skuggornas hjälp även beräkna tidpunkt. Nu kan vi därför hävda att denna tidigare odaterade bild med stor sannolikhet är tagen den 16 maj 1914, klockan 15.00 (± 30 minuter).

Bildkälla: GT-GHT:s klipparkiv, Riksarkivet i Göteborg.
Okänd fotograf.
Research och text: Mats Jönsson, Göteborgs universitet och Karl-Magnus Johansson, Riksarkivet.