Hoppa till inehållet

Tyggårdsgatan ca 1910

Springpojkar och springflickor står och sitter på trottoaren utanför Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning och väntar på dagens tidningar som ska delas ut.

Denna ögonblicksbild tagen cirka 1910 visar tidningsutbärare utanför Göteborgs Handels- och Sjöfartstidnings lokaler på Tyggårdsgatan. I fonden tornar Kronhuset upp och till vänster syns Handelstidningens omfattande tillbyggnad i jugendstil som stod färdig 1904 i hörntomten mot Postgatan. Porten där barnen väntar ledde in till tidningens distributionslokaler.

Det är slående att få av barnen uppmärksammar fotografen, som säkert hade en skrymmande utrustning. Det uppvägs dock av den nyfikna blick som pojken närmast kameran riktar mot fotografen och därigenom även mot oss som betraktar bilden idag. Tänk om detta tillfälle hade kunnat skildras med rörlig bild och ljud. Istället får vi föreställa vad som utspelades före och efter bilden togs. Hur lugnet bröts när dessa tidningsutdelare tog sig till Tyggårdsgatan på eftermiddagen strax innan tryckpressarna framställt dagens avis. Hur det lät när barnen möttes upp för att invänta sina tidningsbuntar. Hur de sedan spred sig likt löpeldar i Västra Nordstan och resten av Göteborg. Lugnet skulle åter inträda,

med en trygg förvissning om att skådespelet skulle upprepas redan dagen därpå. Bilden visar inte enbart “tidningspojkar”, några av barnen som samlats är flickor. Att samhället inte såg det som lämpligt för flickor att utföra sysslan kan vi ana genom ett protokoll från poliskammaren 1873. Där berättas om hur konstaplar “ständigt” påträffar flickor mellan 10 och 16 år på stadens gator då de besöker krogar för att sälja tidningar. Man ville undvika att flickor därigenom skulle komma in på “lastens bana” och bestämde sig för att kontakta handelstidningen med en uppmaning att sluta anlita flickor som tidningsbud.

Bildkälla: GT-GHT:s klipparkiv, Riksarkivet i Göteborg.
Okänd fotograf
Research och text: Mats Jönsson, Göteborgs universitet och Karl-Magnus Johansson,
Riksarkivet.