Hoppa till inehållet

Kronhusparken 1958

Översikt över Kronhusparken där två pojkar spelar badminton och en mamma med barn står vid en sandlåda.

Fotografen har placerat sig högt upp i Kronhuset för att med ett fågelperspektiv skildra de aktiviteter som pågår i Kronhusparken denna dag i mitten av juli 1958.

I förgrunden leker ett antal barn kring tre ringformationer på den sandtäckta marken och i närheten av dem står en tredelad klätterställning. Vid bortre sidan av sandlådan till höger i bild, syns en ung pojke som stillastående tittar bort mot övriga barn och som troligtvis just anlänt med den huckle- och solglasögonförsedda kvinnan bredvid. Man ser nästan hur pojken står och väljer mellan att ansluta sig till de övriga eller träda in i sandlådan som han i så fall för en kort stund skulle kunna ha helt för sig själv. Kanske har fotografiet lyckats fånga det ögonblick då han i en inre monolog ställer för- och nackdelar mot varandra inför valet av lekplatssysselsättning.

Till vänster i bild fångar den provisoriskt anlagda badmintonplanen vår uppmärksamhet. Linjerna tycks vara skapade av brädbitar och nätet är antingen ytterst genomsiktligt eller obefintligt. En liten flaggstång med en trolig svensk flagga i topp står strax intill de två ynglingar som spelar. Kanske symboliserar den att de unga atleterna för tillfället möts i en mycket viktig och avgörande SM-final på drömmarnas arena.

Bildkälla: GT-GHT:s klipparkiv, Riksarkivet i Göteborg.
Okänd fotograf.
Research och text: Mats Jönsson, Göteborgs universitet och Karl-Magnus Johansson, Riksarkivet.