Hertziahuset 1937
Det finns ett lugn över detta fotografi. Inte minst när vi fäster blicken på de tre ljusklädda personerna som avslappnat sitter på skorstenen mitt i bild. Totalt syns ett 40-tal personer på taken i Västra Nordstan. Deras uppmärksamhet riktas söderut mot Västra Hamngatan. Bortom lugnet finns en oro gestaltad av ett stort rökmoln som tycks vara i händelsernas centrum.
Fotografiet är inte daterat, men med hjälp av efterforskningar i arkiv, tidningar och filmer går det fastställa att det är taget på Hertzia-husets tak torsdagen den 26 augusti 1937 mellan klockan 16 och 18. Just dessa timmar var stora delar av centrala Göteborg avspärrat på grund av en stor luftskyddsövning.
En förändrad omvärld med säkerhetspolitiska spänningar ledde till satsningar på luftskydd i Sverige. Övningen i Göteborg var minutiöst planerad och innehöll simulerade luftangrepp med 52 flygplan, explosioner, gasläckor och bränder.
Det var inte bara personerna på taken i Västra Nordstan som kunde följa övningen från ovan. Takterrassen till det nybyggda Svea-huset vid Kungsportsplatsen öppnades upp för åskådare mot entrébiljett á 2 kronor. Händelserna skildrades även på biografer runt om i landet genom en journalfilm som spelades in under övningen.
Skillnaden mellan åskådarnas lugn och de orosfyllda rökmolnen kan även symbolisera en tidsmässig distans och föraning. Bara två år efter att bilden togs bröt andra världskriget ut och minnet av den stora luftskyddsövningen 1937 kändes då säkert aktuell för många.
Bildkälla: Lena Carlssons bildarkiv, Riksarkivet i Göteborg.
Foto: Arne Bertil Svensson.
Research och text: Mats Jönsson, Göteborgs universitet och Karl-Magnus Johansson, Riksarkivet.