Hoppa till inehållet

Torggatan 1901

Folk i rörelse utmed Torggatan år 1901.

Blickarna. I mötet med denna bild från 1901 lägger nog många av oss först märke till den nyfikna blick som hunden till vänster riktar mot kameran som fotografen placerat i nordvästra hörnet av Gustaf Adolfs Torg för att fånga folkvimlet längs Torggatan.

Gatan, som sträcker sig mellan S:t Eriks torg i norr och Gustaf Adolfs torg i söder, var ett livligt stråk vid den här tiden. Det går att se spår av i arkiverade rapporter från Göteborgs detektivpoliser. Bland annat leddes trafiken från dåvarande hisingsbron, som stod färdig 1874 och ersattes av Götaälvbron 1939, in på gatan.

I bilden får vi möta fler blickar. Pojkarna i bildens vänstra och högra utkanter vänder sig mot kameran, vi kan bara undra om de själva trodde att de skulle komma med på bild. Ett annat ögonkast kommer från kvinnan i det öppna fönstret på översta våningen i Wenngrenska huset direkt till höger, ytterligare ett kommer från pojken i keps mitt på gatan. Vi får även, kanske lite oväntat, möta blicken från den vita hästen utanför Eskilstunaboden nära korsningen till Köpmansgatan som vänder på huvudet för att snegla mot kameran.

Men den blick som kanske fångar dagens betraktare mest är den som flickan med det märkligt belysta ansiktet ger oss från trottoaren till vänster av gatans början. Det är uppenbart att hon nyligen har stannat upp med sin spann i handen och vänt sig om. Just när fotografen tar sin bild tittar hon rakt in i kameran och ett drygt sekel senare kan vi möta hennes nyfikna blick.

Bildkälla: Göteborgs stadsmuseum.
Okänd fotograf.
Research och text: Mats Jönsson, Göteborgs universitet och Karl-Magnus Johansson, Riksarkivet.