Hoppa till inehållet

Norra Hamngatan 1900

Två män åker i en äldre bil år 1900 medan människor står utmed gatan och kollar på.

Tapethandlaren Axel Leonard Svensson var både flitig amatörfotograf och teknikintresserad. Kanske var det därför han hade tagit sig till hörnet av Ostindiska huset den här dagen i augusti 1900 för att fotografiskt fånga ett flyende motiv.

Med hjälp av tidningar från tiden får vi reda på att en nyhet i den unga bilindistrin skulle visas upp i Göteborg:

“Automobilen är af en ny typ och drifves fram med elektrisk kraft, något som är en afgjord fördel framför systemet med benzin, då man dels är kvitt den besvärande lukten, dels allt buller så godt som försvinner.”

Det anges att elbilen hette Waverly Runabout och var tillverkad i Indiana i USA. Den hade en lågt sittande styrspak monterad mellan de båda männen på bilden som möjliggjorde deras navigering genom Göteborgs allt mer moderna stadsrum med en maxhastighet på cirka 20 km/h. “Laddningen håller sig 45 km” menade Handelstidningen, som även imponerat beskriver att bilen kunde backa.

En av bildens uppenbara tidsmarkörer är att alla bär huvudbonader. Att männen i bilen obehindrat kan färdas fram utan att deras hattar blåser av bekräftar ekipagets modesta hastighet. Samtidigt kan vi konstatera att det sannolikt blåste en del denna dag, vilket indikeras av det fasta grepp som kvinnan till vänster ger sin hatt. Två män och tre pojkar som troligtvis tillhör stadens arbetarklass bär alla snarlika skärmmössor till skillnad från de tre sannolikt mer välbeställda personerna längst till höger i bild.

Bildkälla: Lena Carlssons bildarkiv, Riksarkivet i Göteborg.
Foto: Axel Leonard Svensson.
Research och text: Mats Jönsson, Göteborgs universitet och Karl-Magnus Johansson, Riksarkivet.